FILTERED LIGHT

Justin Wan, B.Arch '22

ARCH 402A: Architectural Design IV

Gallery: Thresholds of Segregation in Los Angeles

Instructor: J. Yolande Daniels

THE GATEWAY TAKES THE FORM OF AN URBAN CORRIDOR TO CONNECT THE TWO SITES TOGETHER. THE COMMUNITY SERVES AS A PHYSICAL MANIFESTATION OF A BIOPHOBIC COMMUNITY IN WHICH EXISTING BUILDINGS BEHAVE AS IMPENETRABLE MASSES THAT COMMUNICATE A SENSE OF DEFENSIVENESS. THE ABSENCE OF NATURE AND GREEN SPACES IN THE COMMUNITY BECOMES THE DRIVING FORCE OF THE PROJECT, PROMOTING THE SITES AS HABITABLE COMMUNAL PARK SPACES.

THE GATEWAY DESIGNED SERVES TO COUNTER THE NOTION OF AN AUTO CITY INTRODUCED BY THE HIGH VOLUME OF TRAFFIC ALONG EXPOSITION / CRENSHAW BOULEVARD. THE GATEWAY PRESENTS ITSELF AS A SCREEN THAT FILTERS THE FAST-PACED ACTIVITY ON THE OTHER SIDE OF ROAD. THE FORMAL GESTURE WAS INTENDED TO EMULATE THE SCENES OF SUNLIGHT AS IT FILTERS THROUGH THE FOLIAGE OF TREES IN THE WILDERNESS, BLURRING THE BOUNDARIES BETWEEN INDOOR & OUTDOOR, BIOPHILIC & BIOPHOBIC SPACES.


LEAVE A COMMENT

3

Comments